Bezový sirup z květů černého bezu využijete při přípravě sladkých dezertů, kaší, pudinků, koktejlů a zmrzlinových pohárů. Květy sbírejte, když se poupata právě otevírají, takže sbírejte především ty, které ještě nejsou zcela otevřeny. Rozhodně květy neoplachujte, protože byste vymyli pyl, pyl určí kvalitu sirupu. Věděli jste, že květy bezu mírní teplotu, kašel a v letním období příjemně osvěží?
Sirup z květů bezu černého
Na sirup z květů bezu černého budete potřebovat 3 ks citronu, 80 g kyseliny citronové, 40 ks bezových květů a 2 až 3 kg hnědého třtinového cukru. 3 litry vody nechte přejít varem, vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout. Poté do vychlazené vody přidejte květy a na kolečka pokrájený citron, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.
Po této době výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr 1 l tekutiny = 1 kg cukru. Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky. Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě.

Video: Bezový sirup z květů černého bezu
Recept bezový sirup
Bezový sirup z květů
Sirup z květů černého bezu
Sirup z květů bezu černého
Jak uvařit
Sirup z bezu černého bezové kuličky
Recept bezový sirup, Bezový sirup z květů, Sirup z květů černého bezu, Sirup z květů bezu černého.